Karma

Huize Karma, een gemeentelijk monument, is een van de weinige, nog bestaande, bewoonde houten dijkwoningen in Ouderkerk aan de Amstel.
Het is als arbeiderswoning gebouwd omstreeks 1900 aan de dijk langs de Bullewijk. Om vanaf de woonverdieping een goed uitzicht over de dijk te kunnen hebben, is het houten huisje indertijd op een verhoogde stenen kelder geplaatst.

Om de woning nu geschikt te maken voor bewoning door een gezin is aan de achterzijde een uitbreiding ontworpen. Vanwege de monumentale status van het bestaande pand is de uitbreiding aan strenge randvoorwaarden onderworpen. Hoewel de uitbreiding ondergeschikt is aan het bestaande huis heeft het een heel eigen karakter.

De dijk langs de Bullewijk is in de afgelopen jaren verhoogd en de veengrond achter de dijk is ingeklonken. Daardoor lijkt het of het huisje dieper is komen te liggen. Door een nieuwe fundering aan te leggen wordt het huis gestabiliseerd en door het op te vijzelen krijgt het weer zijn oorspronkelijke hoogte ten opzichte van de dijk.